Bij KPN gaat eigen belang voor dat van zakelijke internet afnemers

Bij KPN gaat eigen belang voor dat van zakelijke internet afnemers

Afgelopen week zijn de peerings over de Amsterdam Internet Exchange van RoutIT afgesloten. Dat past in de beweging van KPN om alle internetklanten achter hun paywall te krijgen. Maar daar knappen de zakelijke internet klanten niet van op. We lichten de situatie en de gevolgen in dit artikel toe. RoutIT (een zakelijke reseller van internet verbindingen) is een aantal jaar geleden door KPN overgenomen. Tot voor kort had RoutIT een selective peering policy over de neutrale internet Exchange AMSIX en NL-IX. Nu is dat gedecimeerd naar de KPN “Neutral” Internet Exchange – NL-IX. Netwerken die nu via een directe verbinding met RoutIT verkeer willen uitwisselen, zouden zich op de NL-IX moeten aansluiten. Dat betekent dat ze KPN moeten betalen om dat verkeer te kunnen uitwisselen. Alternatieven zijn om dit verkeer bij KPN in te kopen, of bij Deutsche Telecom .. DTAG .. En hoe goed dat ging in het recente verleden, bleek onlangs uit de perikelen bij T-Mobile Thuis.

200% extra latency

Het resultaat zie je in het verschil momenteel tussen vorige week en deze week in latency (vertraging) voor de gebruikers: ruim 200% extra latency ten opzichte van vorige week. Van 1.7ms naar 3.7ms. Wat het grootste verschil is, is dat ons specifieke dataverkeer momenteel ipv over de AMSIX loopt, nu via een buitenlandse provider (Tata) gaat.. vandaar naar DTAG en vandaar naar KPN en vandaar naar RoutIT.  Dus het kan zijn dat er issues komen in een netwerk van een derde partij, waar je als klant geen contractuele verbinding mee hebt. Wat voor effect heeft dat op een SLA ?   En ook in andere tools die online beschikbaar zijn, kan je visualiseren hoe het verkeer kan lopen vanaf het RoutIT netwerk. Het wordt dus pijnlijk duidelijk wat de strategie van KPN is voor de BV Nederland en hun deelname in het Nederlandse Internet verkeer.

Duurder

Aangezien KPN voor de NL-IX nu steeds meer focus op de corporate markt gaat zetten met dito pricing, is het niet waarschijnlijk dat er meer hosting en internet bedrijven snel voor de NL-IX gaan kiezen als nieuwe internet Exchange. De NL-IX is momenteel al de duurste Internet Exchange in Nederland … en gezien het KPN beleid zal dit waarschijnlijk niet snel veranderen.  Daardoor zal het KPN netwerk steeds meer een walled garden gaan worden met een premium paywall / tolpoort als je de betere latency voor je applicaties zou willen hebben.

Netwerk time-out

De meeste content zal KPN wel redelijk ingeregeld hebben, denk aan Netflix, Google, Apple, Amazon etc. maar voor de bedrijven die afhankelijk zijn qua bedrijfsvoering van Internet, zeg een Marktplaats of Booking.com of Thuisbezorgd … voor hen is het cruciaal dat de afnemers voor het zogenaamde Money Shot.. (De klik op de bestel / betaal knop ) wel bij hun hosting omgeving kunnen komen.  Vaak staan die omgevingen bij de grote cloud providers, maar hun bestelomgeving zelf staat vaak nog in een eigen datacenter omgeving … (en meestal niet bij KPN ) … Door het KPN netwerk achter een paywall te gooien, zullen zakelijke afnemers steeds vaker netwerk problemen gaan tegen komen. Daar gaan de belangrijke contentpartijen en de voor de Nederlandse digitale economie belangrijke bedrijven (zoals bijvoorbeeld een DIG-ID) niet vrolijk van worden. Er is namelijk niets irritanter voor gebruikers dan om bij je login of bestelprocedure een netwerk of time-out te krijgen.

XS4ALL de volgende?

In dat kader .. wat kunnen de XS4ALL klanten binnenkort te verwachten? Waarschijnlijk  hetzelfde lot . Met de beslissing om nu heel XS4ALL in KPN op te laten gaan, gaat ons volgende bericht in deze serie waarschijnlijk over XS$ALL. Het is triest maar waar. We hebben de monitoring draaien, dus we houden het voor u in de gaten …

Het goede nieuws: keuze bij A2B Internet

Is er nog goed nieuws in dit verhaal ?  Ja gelukkig wel! De ICT resellers die zich niet prettig voelen in deze situatie .. of als ze klanten hebben die het nu wel met de afkalving van hun vrije internet hebben gehad, die kunnen zich melden bij A2B Internet. Het is van groot belang voor resellers en Digital First bedrijven om keuze vrijheid te hebben. En wij als A2B Internet zullen altijd ervoor zorgen dat we klanten keuzes geven qua aanbieders en in de mogelijke oplossingen. Wij helpen graag met migratieplannen naar een open. Voor meer informatie, neem contact op.

Gerelateerde berichten

Onze diensten      Resellers      Academy      Over ons      Contact

E-mail: sales@a2b-internet.com
Telefoon: +31 85 90 20 410

Spinnekop 2 | 1444 GN | Purmerend | Nederland