De sleutel ligt onder de mat! Het gemak waarmee glasvezel wordt afgetapt

Een onbeschermd netwerk. Waarschijnlijk hét grootste probleem waar klanten zich niet bewust van zijn, of waar ze niet bewust van zijn gemaakt. Ik durf zelfs zo ver te gaan om te beweren dat 99.99% van alle Nederlandse netwerkverbindingen onbeschermd zijn. Ik bedoel daarmee dat ze niet versleuteld zijn. Wanneer u een zakelijke privé verbinding hebt tussen twee bedrijfslocaties dan is de kans redelijk groot dat deze niet beveiligd is. Voor u betekent dit dat alle communicatie die tussen de vestigingen plaats vindt eigenlijk ook met een megafoon over straat geschreeuwd kan worden. Een netwerkprovider is namelijk niet intern.

Neemt u het volgende in gedachten. Aan de voorkant heeft u uw webserver, online portal of EPD goed beveiligd met SLL-certificaten, firewalls en IDS-systemen. Zodra u echter een back up maakt tussen bedrijfslocatie A en bedrijfslocatie B gaat deze over een niet versleutelde verbinding naar een ander datacenter. In dat datacenter worden de gegevens vervolgens niet versleuteld opgeslagen omdat deze anders niet snel kunnen worden teruggezet in het geval dat dit nodig is. Vergezocht denkt u? Helaas niet. Dit is bij veel bedrijven de dagelijkse praktijk.

U kunt er eigenlijk standaard van uit gaan dat alle verbindingen die aan u worden geleverd door een externe partij niet versleuteld zijn. Bijna alle thuiswerk verbindingen in een e-VPN, of verbindingen tussen vestigingen gaan zonder encryptie over het netwerk. Geen enkele glasverbinding, managed Ethernet of DSL-verbinding wordt geleverd met encryptie tenzij u dit specifiek hebt ingeregeld.

Zelf hebben wij een video gemaakt over het gemak waarmee een onbeschermde glasvezel is af te tappen. Uiteraard is dit wel op te lossen. Bij A2B Internet kunnen we onze klanten op verschillende manieren assisteren met het oplossen van dit soort beveiligingsproblemen.

In onze video ziet u hoe een zender via glasvezel een filmpje verstuurd naar een ontvangend werkstation. In het midden staat een hacker/ inlichtingendienst/ concurrent. Door de glasvezel eenvoudigweg te buigen en op een lensje te duwen, lekt er licht weg. Genoeg om exact al het dataverkeer af te tappen. Simpel, eenvoudig en effectief zonder dat de zender en ontvanger dit door hebben.

De enige manier om het aftappen van uw glasvezel, op deze manier, te ontdekken is het meten van de licht opbrengst tussen de twee netwerk locaties. Bij een te grote afwijking zou er dan een lampje bij u moeten gaan branden. Bij het doormeten van een glasvezel tracé is het mogelijk om te kijken wat een storing of vermindering van de licht opbrengst (extra demping) veroorzaakt. Dit zijn geen goedkope onderzoeken i.v.m. de specialistische apparatuur. Maar ja, in sommige situaties is het handig om dit soort zaken dus wel te weten…

Wilt u weten hoe A2B Internet u tegen het aftappen van glasvezel kan beschermen? Neem dan gerust contact op met ons sales team.

Gerelateerde berichten

Onze diensten      Resellers      Academy      Over ons      Contact

E-mail: sales@a2b-internet.com
Telefoon: +31 85 90 20 410

Spinnekop 2 | 1444 GN | Purmerend | Nederland