Nederland opent deur voor NSA

Nederland opent deur voor NSA

Onder de leden van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is onrust ontstaan omdat het bestuur een filiaal wil openen in de Verenigde Staten. Ze vrezen dat Amerikaanse spionagediensten dan heel eenvoudig in Nederlandse netwerken kunnen grasduinen.

De Amsterdam Internet Exchange is het belangrijkste internetknooppunt van Nederland en het een na grootste ter wereld. Een groot deel van het internetverkeer met het buitenland en het internetverkeer tussen Nederlandse internetproviders verloopt via dit knooppunt. Meer dan 600 bedrijven en organisaties zijn lid van de vereniging AMS-IX. Daaronder zijn alle internet-providers in ons land.

Felle discussie

Het bestuur wil dat de leden volgende week toestemming geven om onder de vleugels van de AMS-IX een vestiging in de Verenigde Staten te beginnen. Dat zou zakelijk aantrekkelijk zijn.

Een aantal leden noemt uitbreiding in de VS levensgevaarlijk. De Amerikaanse overheid kan dan op grond van de Patriot Act en de FISA-wet eenvoudig data verzamelen die via het knooppunt worden verstuurd. Dat betreft vrijwel alles in Nederland. Inmiddels is op internet een felle discussie losgebarsten tussen de leden.

Een van de initiatiefnemers van de discussie is Erik Bais. Hij is directeur van A2B Internet, een bedrijf dat netwerkdiensten levert. Bais is bezorgd dat de Nederlandse infrastructuur met een Amerikaanse vestiging van de AMS-IX vatbaar is voor bemoeienis door geheime diensten als de NSA.

Risico’s

Dat denkt ook hoogleraar informatierecht Nico van Eijk van de Universiteit van Amsterdam. Van Eijk: “Amerika kan met de Patriot Act inzage eisen in de datastromen. En dat beperkt zich niet tot de vestiging op Amerikaanse grondgebied. Dat strekt zich ook uit tot alle buitenlandse vertakkingen van het bedrijf”.

Directeur Job Witteman van AMS-IX laat weten dat hij de discussie van de leden van de vereniging toejuicht en dat de leden het laatste woord hebben. Op 27 september mogen de leden via internet stemmen over het voorstel. AMS-IX benadrukt dat tot die tijd met een advocaat alle risico’s goed worden afgewogen.

Bron: NOS

Gerelateerde berichten

Onze diensten      Resellers      Academy      Over ons      Contact

E-mail: sales@a2b-internet.com
Telefoon: +31 85 90 20 410

Spinnekop 2 | 1444 GN | Purmerend | Nederland