Onze vorige blogpost heeft met alle (social)media aandacht het een en ander pijnlijk duidelijk gemaakt over wat er mis is ging bij het internetverkeer via T-Mobile Thuis en wat dit betekent voor Nederlandse consumenten. Dat zo’n blog effect heeft, blijkt uit het feit dat T-Mobile hun internetverkeer nu weer via Nederland gaat leiden. En dat veel Nederlanders (en de ACM) zich nu bewuster zijn van het gevaar van afhankelijkheid van onbetrouwbare internetpartijen. Hoe verliep deze ‘storm van aandacht’? Eerst even een korte uitleg wat er gebeurde op welk moment.
Na de klachten op de diverse fora afgelopen weekeinde, plaatsen wij afgelopen maandag onze blog met uitleg op onze site en via Twitter, LinkedIn. Dit werd snel opgepakt door andere media zoals Technite.nl, nog meer op Tweakers en Twitter. We kregen meldingen dat ons bericht door diverse nieuwsredacties gelezen werd of dat journalisten zelf last van de internetproblemen hadden.
Na maandag werd steeds duidelijker dat dit een serieus probleem is. Daar bovenop kwam het nieuws naar buiten dat T-Mobile Thuis op het punt stond een nieuwe campagne te lanceren als uitdager voor de andere aanbieders KPN en Ziggo. Dit viel bij de al klagende gebruikers niet zo goed. Sterker nog, overal waar dat persbericht gepubliceerd werd, kwamen de opmerkingen dat men hun internetsnelheid terug wilde, zonder de problemen die het verkeer via Duitsland veroorzaakten.
Dinsdag werd er qua aandacht door de gevestigde nieuwsredacties nog een schepje bovenop gedaan. De NOS redactie belde ons in verband met de klachten bij de ACM, het FD belde voor een interview en ook bij Geenstijl werd het duidelijk wat er mis was.
Eind dinsdagmiddag was de aandacht voor de internetproblemen wijd verspreid. Eerder had T-Mobile Thuis nog aangegeven dat ze de problemen zouden oplossen maar de constructie via Duitsland niet zouden terugdraaien. De situatie van de internet routering zag er op dinsdagmiddag zo uit:
Uiteindelijk kwam dinsdagavond er rond 20:00 nieuws naar buiten via de CEO van T-Mobile Thuis (Søren Abildgaard) via Twitter en LinkedIn. T-Mobile berichtte op dat moment dat de route via Duitsland teruggedraaid werd, om de problemen bij de klanten op te lossen.
Er ging een zucht van verlichting door de Nederlandse ISP community en bij de T-Mobile Thuis gebruikers. Het resultaat van de terugdraai-maatregel werd in de nacht van dinsdag op woensdag al snel duidelijk. Bijna al het verkeer voor de Nederlandse gebruikers gaat nu weer via het Nederlandse internet knooppunt: Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).
Met als mooi resultaat:
Het belang van goed, betrouwbaar Nederlands internet
Als klanten en Nederlandse ISP’s hebben we wellicht geen trekkers of bouwmaterieel om naar het Malieveld te gaan, maar samen mogen we heel erg blij zijn dat alle Nederlandse internetgebruikers daadwerkelijk weer in Nederland te zien op de AMS-IX. Het is nu hopen dat ook het management bij de grote access leveranciers de geweldige toegevoegde waarde zien van onze nationale trots de AMS-IX voor hun dienstverlening en hun klanten hun beleving.
Al met al was deze storm van aandacht een belangrijk signaal voor alle internetgebruikers en providers: het gaat om het belang van netneutraliteit. Het is onze visie dat kwalitatieve routering altijd via de absoluut kortste route moet lopen, via betrouwbare providers, met voldoende capaciteit. Dat is door deze storm van aandacht duidelijk geworden voor internettend Nederland. Dit belang geldt zowel voor consumenten als voor bedrijven die van internet afhankelijk zijn. A2B Internet is er voor die laatste groep. Voor de IT-directeuren die nu wakker zijn geworden, zijn wij de gesprekspartner over sneller en betrouwbaarder internet, met volledige keuzevrijheid.
Erik Bais
Oprichter A2B Internet
Businessclass internetverbindingen voor ‘Digital First’ bedrijven