Zit je bij T-Mobile en heb je opeens last van een trage internet verbinding…?

De achtergrond hiervan en de visie van internet-kenner Erik Bais hierop.

Sinds vorige week gebeuren er rare dingen op het internet in Nederland. Nou ja, Nederland… De gebruikers zitten in Nederland, maar de oorzaak van de problemen zit in Duitsland. Hoe zit dit? Een uitleg van internet-kenner Erik Bais en advies wat je eraan kan doen.

Je internet verkeer loopt tegenwoordig via het buitenland. Voor een land als Nederland met één van de grootste internet knooppunten van de wereld (AMS-IX), is het blijkbaar commercieel beter om je internet te leveren via het buitenland. Dat de consument hier de dupe van is, moge duidelijk zijn. Zowel in ervaring als in de portemonnee.

Sinds een week horen we bij A2B Internet dat er rare meldingen zijn van klanten die bij T-Mobile Thuis (voormalige Glasoperator) zitten. De veelvoorkomende klachten zijn:

  • last hebben van ‘packetloss’;
  • haperingen met het spelen van spelletjes en online-games;
  • telefoongesprekken die happeren of eenzijdig zijn (je kan de ene kant wel verstaan, maar de andere kant hoort jou duidelijk niet).

Herken je deze klachten? Op deze forums kan je lezen wat andere mensen erover zeggen:

De oorzaak van het haperende internet

De oorzaak hiervan is dat T-Mobile Thuis (het voormalige Glasoperator) sinds vorige week, bijna al hun internet verkeer via hun Duitse moedermaatschappij laat lopen, het befaamde Deutsche Telecom (of DTAG – AS3320). Op zich geen probleem. Maar DTAG doet geen gratis uitwisseling met ISP-partijen die via een onafhankelijke internet exchange werken, zoals een AMS-IX of Asteroid Amsterdam. Ik zeg hier bewust geen NL-IX, omdat NL-IX een onderdeel van KPN is, maar daar hebben we het later nog wel over.

Waarom doet T-Mobile dit

DTAG wil namelijk een double dip .. zowel geld ontvangen van hun abonnees EN geld ontvangen van partijen die content leveren.. zoals Google, Telegraaf, Nu.nl of Tweakers.
Normaal krijgt een content partij geld van hun advertentie of abonnementen. En een internet leverancier geld van hun abonnees die een internet verbinding bij hun afnemen.
DTAG (en een paar andere soortgelijke bedrijven) zeggen in de concurrentieslag om de eindgebruikers nu zulke lage marges te hanteren dat ze ook de contentproviders om een ‘bijdrage’ vragen. Doen de contentproviders dat niet, dan wordt hun verkeer zo inefficiënt over het internet gerouteerd dat er packetloss ontstaat en de klanten beginnen te klagen.
De consument is daardoor dus de dupe, want uiteindelijk betaal je dus dubbel voor een goed (normaal) werkende internet verbinding. Zowel via je content EN via je afpersende internet provider.

Mag T-Mobile dit doen?

Mag DTAG hun peering policy wel zo beperkt inregelen dat je bijna geforceerd wordt om het verkeer via internationale partijen in te kopen (of via DTAG zelf)?
Ja en nee.
Ja, een peering of routing policy is iets wat iedere netwerk leverancier zelf mag bepalen. Maar nee: als je kijkt naar netneutraliteit, dan mag dit duidelijk niet. Je mag namelijk niet bepaald verkeer voorrang geven omdat die meer betalen dan ander verkeer.

Hoe zit het met andere internet leveranciers?

  • UPC, Ziggo en Liberty Global zijn met soortgelijke praktijken bezig. Dus daar kan je soortgelijke problemen verwachten.
  • Tele2 NL (nu ook onderdeel van T-Mobile / T-Systems) heeft sinds vorig jaar hun dataverkeer via Zweden (!!) lopen.. namelijk via Tele2 Sweden.
  • KPN (en gerelateerde netwerken): KPN heeft al hun peerings tbv KPN NL (AS1136) bevroren via de AMS-IX .. en wil alleen nog maar peerings afsluiten via een betaalde PNI (directe koppeling) of via de NL-IX (een KPN dochter). Het is de verwachting dat de nog zelfstandige KPN dochters langzaam maar zeker ook via AS1136 (KPN NL) hun internet verkeer zullen gaan krijgen. Nu is KPN Internationaal (AS286) recent verkocht aan het internationale bedrijf (GTT), dus helemaal achter DTAG zal KPN NL zich niet gaan verstoppen. Maar zorgelijk zijn deze ontwikkelingen wel.

Wat doe je als klant van T-Mobile?

Hoe kan je als reseller of consument dit soort monopoly gedrag op de korte termijn fixen?
De enige manier waarop T-Mobile Thuis dit gaat fixen is: niet. Dus als consument kan je het beste je lijn verhuizen naar een NIET T-Mobile / Tele2 / DTAG / Ziggo / Vodafone / KPN partij.

Voor thuisgebruik kan je als alternatief voor deze partijen kiezen voor een onafhankelijke speler als Tweak. Voor zakelijke internet kies je voor het Nederlandse onafhankelijke A2B Internet. Dan krijg je businessclass internetverbindingen, voor ‘Digital First’ bedrijven.

Door te switchen heeft u zelf direct betrouwbaar onafhankelijk internet. Ook belangrijk: door te switchen geeft u het signaal aan de discutabele partijen dat u dit gedrag niet tolereert. Last but not least: stel ook de Autoriteit Consument & Markt eens de vraag: wat doen jullie hieraan om klanten te beschermen?

Erik Bais
Oprichter A2B-Internet: Businessclass internetverbindingen voor ‘Digital First’ bedrijven

Gerelateerde berichten

Onze diensten      Resellers      Academy      Over ons      Contact

E-mail: sales@a2b-internet.com
Telefoon: +31 85 90 20 410

Spinnekop 2 | 1444 GN | Purmerend | Nederland